ERCİYES ÜNİVERSİTESİ
SÜRDÜRÜLEBİLİR ÜNİVERSİTE POLİTİKA VE STRATEJİLERİ
Sürdürülebilir kalkınma, tüm dünyanın geleceği için en öncelikli konulardan biridir. Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları (SKA), somut eylem için ortak bir uluslararası çerçeve sağlar. Birleşmiş Milletler, 2015 yılında 193 ülke tarafından kabul edilen 17 hedef ile 2030 yılına kadar yoksulluğu sona erdirmeyi, dünyamızı korumayı, sürdürülebilir kalkınmayı ve refahı sağlamayı amaçlamıştır. SKA çerçevesi, sosyal uyumu, ekonomik refahı ve çevrenin korunmasını sağlar. Sürdürülebilirlik kavramı birçok üniversite için öncelikli hale gelmiştir. Eğitim, araştırma ve inovasyon, toplumların SKA hedeflerine ulaşmalarında oldukça önemli rol oynamaktadır. Sivil toplumun önemli bir parçası olan üniversiteler gelecek kuşaklara daha sürdürülebilir bir yaşam biçimi oluşturmayı hedeflemektedir.
Erciyes Üniversitesi (ERÜ), sürdürülebilirlik politikası ile sürdürülebilirliği üniversiteye temel bir değer olarak yerleştirmeyi amaçlamaktadır. Üniversitemiz SKA doğrultusunda küresel çapta ölçümleme yapan sıralama sistemlerinde yer alarak zayıf ve güçlü yönlerini görebilme fırsatı bulmakta ve 2022-2026 stratejik plan özelinde olmak üzere, uzun vadeli hedef ve politikalarını güncellemektedir. ERÜ, sürdürülebilirlik performansı ile olumlu bir etki yaratmaya ve bu konuda öncü olmaya kararlıdır. Bu kararlılıkla ERÜ öğrencileri, öğretim elemanları ve personeli, toplumun sorumlu temsilcileri olarak sürdürülebilirlik konusunda etkin bir rol üstlenmelidir.
ERÜ sürdürülebilir üniversite politikasının temelinde, sürdürülebilir gelecek stratejilerine odaklı, topluma fayda sağlayan kurumsal yönetim anlayışı ve sosyal, çevresel, ekonomik kalkınmada öncü üniversiteler arasında yer almak vardır. Üniversitemizin sürdürülebilirlik politikası 4 temel alan üzerinde kurgulanmıştır:
1. Kurumsal Sürdürülebilirlik: Üniversitemiz SKA’na ulaşmada sosyal, çevresel ve ekonomik sürdürülebilirliği dengeli bir şekilde bütünleştirerek koordinasyonunu sağlamaktadır. Üniversitemiz, çağdaş eğitim-öğretim programlarıyla toplumun mevcut ve gelecekteki ihtiyaçlarına cevap veren, etik değerlere saygılı bireyler yetiştirmektedir. Üniversitemiz sürdürülebilirlik konusundaki performansını sürekli izleyerek, değerlendirerek ve belirlediği kısa, orta ve uzun vadeli stratejilerle zayıf yönlerini iyileştirerek dünyanın önemli küresel sorunlarına yönelik çözümler sunmayı hedeflemektedir.
2. Sosyal Sürdürülebilirlik: Tüm bireyler için yaşam kalitesinin yükseltildiği bir kampüs oluşturmak, ulusal ve uluslararası topluluklarla sürdürülebilir refahı arttıran ortaklıklar oluşturmak hedeflenmektedir.
3. Çevresel sürdürülebilirlik: Üniversitemiz çevre kaynaklı sorunlarla mücadelede ulusal ve uluslararası platformlarda gerçekleştirdiği araştırma faaliyetleri ve işbirlikleri ile çözüm önerilerine katkıda bulunmayı amaçlamaktadır. İklim değişikliği, enerji verimliliği, su tasarrufu, atık yönetimi ve ulaşım alanlarında var olan çalışmaların iyileştirilmesi ve çevre koruma bilinci ile örnek bir kampüs oluşturulması hedeflenmektedir.
4. Ekonomik Sürdürülebilirlik: Üniversitemizin endüstri ve inovasyon konularındaki araştırma faaliyetlerinin artırılması, yerel ve sürdürülebilir üretimi destekleyip ülkemiz ekonomisinin temel girdisi olan nitelikli iş gücünün sağlanması hedeflenmektedir.
HEDEFLER
1. Yoksullukla mücadele faaliyetlerinin artırılması,
2. Kampüs içinde etkin ve sürdürülebilir gıda yönetiminin oluşturulması,
3. Sağlıklı bireylerin ve kaliteli yaşam tarzının sağlanmasına yönelik uygulamaların artırılması,
4. Yaşam boyu öğrenme faaliyetlerinin artırılması,
5. Kadın dostu kampüs uygulamalarının artırılması,
6. Toplumsal cinsiyet eşitliği farkındalık düzeyinin artırılması,
7. Bilinçli su kullanımı ile su kaynaklarının korunmasının sağlanması,
8. Su altı yaşamı ve ekosistemlerini korumaya yönelik farkındalık sağlanması,
9. Karada yaşam ve arazi ekosistemlerini korumaya yönelik farkındalık sağlanması,
10. İklim değişikliği farkındalığının artırılması ve yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımının artırılması,
11. Binalarda enerjinin etkin kullanılması ve enerji israfının önlenmesi,
12. Öğrencilerin mesleki ve kişisel gelişimlerini sağlayarak istihdama katılım oranının artırılması,
13. Sağlıklı ve güvenli çalışma ortamının sağlanması,
14. Ar-Ge ve yenilikçilik potansiyelinin artırılması,
15. Dezavantajlı grupların topluma uyum çalışmalarının artırılması.
STRATEJİLER
1. Sürdürülebilirlik liderliğinde olumlu ve proaktif bir rol oynayarak kampüsümüzde ve daha geniş toplulukta sürdürülebilirlik kültürünün teşvik edilmesi,
2. Sürdürülebilirliğe yönelik araştırma ve katılımın artırılması,
3. Üniversitenin yönetim ve karar verme süreçlerine sürdürülebilirliğin yerleştirilmesi,
4. Sürdürülebilirlik ile ilgili faaliyetlerde ölçülebilir hedefler koyulması,
5. Üniversitede her düzeydeki personel ve öğrencilerin sürdürülebilirlik sürecine dâhil edilmesi,
6. Üniversitenin mali kaynaklarının sürdürülebilir üniversite faaliyetleri doğrultusunda etkili ve verimli kullanılması, öncelikli faaliyetlere yönelik gerekli altyapı yatırımlarının gerçekleştirilmesi.
7. Sürdürülebilirliğin çevresel, sosyal ve ekonomik yönlerini bütünleştiren etkili, uzun ömürlü çözümler uygulayarak sürdürülebilirlik etkilerinin kurumsal davranışlarımıza ve politikalarımıza yansıtılması.
8. Sürdürülebilirlik faaliyetlerinin izlenmesi ve değerlendirilmesine yönelik kurumsal alt yapının güçlendirilmesi.